Dan 69.

Znate li onaj stari dobri vic: Klinac zaboravi papagaja u frižideru. Kada  otvori frižider poslije dva sata, vidi papagaja i kaže: “O koga to moje okice vide”? A papagaju mu odgovori: “pingvina picka ti materina*

E tako je bilo i danas. Kada smo se probudili shvatili smo da nešto nije u redu. Pokušavali smo da se ugrijemo u onim vrecama ali bezuspješno. Izašao sma iz šatora i pogledao sam na motoru trenutnu temperaturu i vidio, 6 stepeni! Nije ni cudo što smo se smrzli. Nema veze, navukli smo na sebe sve to šmo imali, cak i kišna odijela. Pošli  smo do kancelarije u kampu u kojoj imaju internet da pošaljemo ono što ste citali prije ovoga i da probamo da zovnemo naše u Crnoj Gori i naravno da doruckujemo. Sinoc smo otkrili da imaju nevjerovatnu corbu za samo 3.5 dolara. Znam, nije tako jeftino, ali vjerujte mi kada je obican sendvic 10 dolara, sve što je ispod jnam je veoma jeftino.
Granica je odmah na 5 min od našeg kampa tako da smo jutros sve brzo završili. I onda pocinje vožnja. Mislim glupo je reci da su predijeli prelijepi jer se to podrazumijeva. Opet smo gledali jezera, opet gleceri, opet visoravni, popeli se na 1000 metara, opet jezera opet visoravni, nigdje ni jednog losa  (po malo podsjecam na legendarno pismo iseljenika iz Kanade)...
Uglavnom oko 6 sati popodne stižemo u Ankoridž. Kiša jke padala gotovo cijelo vrijeme, temperatura izmedu 10 i 15 stepeni. Prelijepo. Na motoru poporilicno hladno. Onako promrzli, idemo na tuširanje i krecemo da vidimo gradic. Fino mjesto, ništa narocito, more je hladno, nemaju plaže, neka luka u blizini i to je to!
U gradu je dosta Indijanaca i Eskima, uglavnom piju i sjede po autobuskim stajalištima ili po lokalnim kafanama.
Malo setamo i sjutra idemo nazad. Osvojlili smo još jednu tacku ovog puta, Ankoridž i sada se spremamo da krenemo dalje. Idemo kuci. Mislimo da je odsta bilo skitnje. Kada smo danas razmišljali o našem putu, izlgedamo ako da nas je neko namjerno razbacao po cijelome svijetu. Sve nešto sa kraja na kraj. Nego, sjutra krecemo prema Njujorku pa onda lagano Evropa.