Plan puta

Plan puta, koliko se to može isplanirati :-)

Ovo je kratak opis onoga što smo naumili, kuda mislimo da prođemo, što da vidimo i kako da se vratimo.

Ruta za koju se pripremamo ugrubo izgleda ovako: Crna Gora, Srbija, Rumunija, Moldavija, Ukrajina, Rusija, Kazahstan, Rusija, Mongolija, Rusija, Aljaska, Kanada, Amerika, Portugal, Španija, Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i ponovo Crna Gora.

Ukupno 18 zemalja. Polazimo iz Podgorice u toku maja 2010. godine.

CG_SRB_RO  UKR_RUS

Iz Podgorice krećemo za Beograd, pa onda idemo prema Bukureštu i nakon toga ulazimo u Moldaviju. Iz ove zemlje idemo za Ukrajinu i na kraju do Volgograda u Rusiji. Do ove tačke ćemo proći nekih 3.000 km.

KAZ_MON_RUS

Nakon Rusije ulazimo u Kazahstan, i to je krajnja tačka normalnog planiranja puta. Sljedeći komadi rute se ne mogu precizno isplanirati. Uzeli smo tamošnje gradove kao smjernice, međutim, odlučivaćemo na licu mjesta kuda dalje, zbog terena, vremenskih prilika i svega onoga što malo poznata prostranstva sa ruba civilizacije nose u sebi kao izazov.

Naš plan je da tokom cijelog puta, kada nismo na motorima, naravno, odmaramo i spavamo u šatorima u divljini, a da jedemo ono što smo ponijeli, ili možda ulovili :-)

TheRideAround2010 je nomadska bajkerska off road ekspedicija. Što više prirode a što manje asfalta i gradova!

Poslije Kazahstana ulazimo malo u Rusiju i odatle nastavljamo za Mongoliju (ako ne nađemo neki drugi direktni prelaz). Slijedi osvajanje Mongolije, cilj - Ulan Bator! Nakon ovog grada nastavljamo i opet ulazimo u Rusiju, u onaj njen veličanstveni ledeni i nepoznati dio!

Ovaj dio puta se vozi kroz Sibir, Kamčatku i Čukotku, u kojoj nam je cilj grad Anadir (do ove tačke planiramo da ćemo već preći nekih 25.000 km).

Ukoliko tokom vožnje budemo imali toliko težak put da ne možemo da nađemo adekvatno rješenje, što je realno za očekivati, naša ideja je ipak altrernativna – idemo na Magadan, Aljaska! Ako ne znate gdje je, dođe nekako naspram Kamčatke :-)

Za sada je plan da idemo što sjevernije tj. istočnije, da bi se što više približili Aljasci.

Prelaz Beringovog mora planiramo avionom ili nekom vrstom trajketa. To ćemo odlučiti na licu mjesta.

ALS_USA  CANm
Ulaskom na Aljasku opet dolazimo na lakši dio. Sa Aljaske se spuštamo do Kanade, u Kalgari a odatle lagano prema Americi i pravo kroz Jeloustoun park u obilazak čuvenih američkih prirodnih ljepota. Poslije se preko Indijanapolisa vozimo do glavnog grada svijeta – Njujorka!

EURO


Bližimo se Evropi. Iz Amerike se opet planira kargo avion (DHL, TNT, FedEX ili sl) za prebacivanje do Portugala. Poslije toga smo praktično stigli do cilja: Portugal, Španija (Madrid, Barselona), Francuska (Marsej, Nica), Italija (Đenova, Milano, Trst), Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora (prvo ćemo svratiti na Žabljak pa tek onda kući u Podgoricu).

KUCA

Naš plan je da put traje 3 – 4 mjeseca. Dužina trajanja putovanja zavisi od puta kroz Mongoliju i Rusiju. Put kroz Rusiju obuhvata plan da prođemo kroz Sibir, Kamčatku, sve do Čukotke. To sve može biti problem jer planiramo put u doba godine kada se tamo otapaju snjegovi (jun, jul) i kada se stvaraju ogromne bujice koje na nekim djelovima jednostavno brišu puteve po nekoliko dana što sve to utiče na brzinu prolaska kroz ovaj region.

Eto, ovo vam je kratka priča o jednom velikom i uzbudljivom putovanju koje planiramo.

mapav

Pratite nas!
TheRIDEAROUND2010 ekipa