Dan 32.

Federalni put M 58 za Khabarovsk. Mi idemo do Skovordino-a gde tre ba da skrenemo na sever put Jakutska. Do Skovordina je oko 440km, a put je odlican.

Mozda je makadama tj radova bilo na jedno 15-ak kilometara puta. Predeli su super, sve je suma oko puta. Primecuje se da je na dosta mesta gorela, jer je ovde sezona sumskih pozara szbog visokih temperatura preko dana. Na svakih 40-ak kilometara pored puta je parkirano po jedno vatrogasno vozilo za slucaj da negde gori. Negde oko 14h stizemo do Skovordina pa pravac sever. Inace, Bolot iz Jakutska, novinar koji nam je informacijama pomagao u pripremi puta, nam je poslao informaciju da je neki Irac pre nedelju dana prosao putem od Cite do Jakutska za tri dana. Prvi dan Cita-Skovordino, drugi dan Skovordino – Arden i treci dan Aredn – Jakutsk. Malo smo poelteli zbog ove informacije. Medjutim, na terenu nas ceka nesto sasvim drugo. Danas smo presli 350 km tim putem (ukupno danas 750). Kisa je padala pa je put zapravio bio blato. Svaka Ircu cast ako je uspeo da deonoicu od 730km odvozi za jedan da, po ovakvom putu. Cak i ako mu je bio suv put to je bas majstorstvo. Veceras smo vozili do 23h i na ulasku u jedno od mesta na putu ( nesecam mus e imena) zaustavlja nas policija na DPS punktu. Nakon kontrole dokumenata pitali smo ih mozemo li tu da spavamo jer imaju ogradjeni parking. Bili su vrlo ljubazni i dozvolili nam. Skuvali su nam caj i pokazali snimke kako im lisica ulazi u kancelariju kako bi pobegla od zime (napolju je bilo -50). Objasnili su nam da ako vidimo malog medu na putu, ne stajemo vec samo produzimo jer je uobicajeno da se mladunci setaju po putu, a da ih majke prate iz obliznjeg sumarka. Vec vidimo da ce se u ovoj regiji spavati u gostionicama :) Ugalvanom, plan je da za dva dana budemo u Jakutsku. To znaci da moramo svakog dana da vozimo po 350km, sto i ne bi trebalo da bude problem, samo ako ne bude jos kise.

Inace, do danas smo presli oko 14, 800km i do Magadana imamo jos otprilike 2000km. Svaki dan komentarisemo kako je neverovatno gde ljudi u ovim krajevima zive. To su mala sela, povezana makadamom sa glavnim putem (koji je vrlo moguce takodje makadam) i udaljena mnooogo kilometara od vecih gradova. Drvene kuce sa blind vratima su normalna pojava.