Plan puta, koliko se to može isplanirati :-)

Ovo je kratak opis šta smo naumili. Kuda mislimo da prodjemo, šta da vidimo i kako da se vratimo.

 

tride

Ruta za koju se prirpemamo, ugrubo izgleda ovako:  Crna Gora, Srbija, Rumunija, Moldavija, Ukrajina, Rusija, Kazahstan, Rusija, Mongolija, Rusija, Aljaska, Kanada, Amerika, Portugal, Španija, Francuska, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora

Ukupno 18 zemalja. Polazimo iz Podgorice u toku maja  2010. godine.

Iz Podgorice krećemo za Beograd, pa onda idemo prema Bukureštu I nakon toga ulazimo u Moldaviju. Iz ove zemlej idemo za Ukrajinu i na kraju Volgograd u Rusiji. Do ove tačke ćemo proći nekih 3000 km.

Nakon Rusije ulazimo u Kazahstan. I to je krajnja tačka normalnog planiranja puta. Sljedeći komadi se ne mohgu precizno planirati. Uzeli smo tamošnje gradove kao smjernice, međutim, odlučivaćemo na licu mjesta kuda dalje, zbog terena, vremenskih prilika I svega onoga što malo poznata prostranstva sa ruba civilizacije nose sa sobom kao izazovg.

Naš plan je da tokom cijelog puta, kada nismo na motorima, naravno, odmaramo I spavamo u šatorima u divljini, a jedemo ono što smo ponijeli, ili možda ulovili  :-)

TheRideAround2010 je nomdaska bajkerska offroad ekspedicija. Što više prirode što manje aslfalta i gradova!

Poslije Kazahstana ulazimo malo u Rusiju i odatle nastavljamo za Mongoliju (ako ne nađemo neki drugi direktni prelaz). Osvajanje Mongloije - cilja Ulan Bator! Nakon toga se vraćamo za Rusiju, onaj njen veličansrveni ledeni nepoznati dio!

Ovaj dio puta se vozi kroz  Sibir, Kamčatku, Čuhotku, u kojoj nam je cilj grad Anadir (do ove tačke planiramo da ćemo već preći nekih 25000 km).

Ukoliko tokom vožnje budemo imali tako težak put da ne možemo da nađemo alternativno rješenje, što je realno za očekivati, naša ideja je ipak altrernativna – idemo na Magadan, Aljaska! Ako ne znate gdje je, dodje nekako naspram Kamčatke :-)

Za sada je plan da idemo što sjevernije tj. istočnije, da bi se što više približili Aljasci.

Prelaz Beringovog mora planiramo avinom ili nekom vrstom trajketa. To ćemo već odlučiti na licu mjesta.

Ulaskom na Aljasku dolazimo opet na lakši dio. Sa Aljaske se spuštamo na Kanadu u Kalgari, a odalte lagano prema Americi I pravo kroz Jeloustoun park u obilazak čuvene američke prirodne ljepote. Polse preko Indijanapolisa do glavnog grada svijeta – Njujorka!

Bližimo se Evropi. Iz Amerike se opet planira kargo avion (DHL, TNT, FedEX ili sl) za prebacivanje do Portugala. Poslije toga smo praktično stigli do cilja: Portugal, Španija (Madrid, Barselona), Francuska (Marsej, Nica), Italija (Đenova, Milano, Trst), Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora (prvo ćemo svratiti na Žabljak pa tek onda kući u Podgoricu).

 

map

 

Naš plan je da put traje  3 – 4 mjeseca. Dužina trajanja putovanja zavisi od puta kroz Mongoliju i Rusiju. Put kroz Rusiju obuhvata plan da prolazimo kroz Sibir, Kamčatka I sve do Čuhotke.

To sve može biti problem jer je to vrijeme kada se tamo otapaju snjegovi (jun, jul) I tada se stvaraju ogormne bujice koje na nekim djelovima jednostavno brišu puteve po nekoliko dana. Sve to utiče na brzinu prolaska kroz ovaj region.

Eto, ovo vam je kratka priča o jednom velikom uzbudljivom putovanju koje planiramo.

Pratite nas!

 
TheRIDEAROUND2010 ekipa